מאפוטרופסות – לקבלת החלטות נתמכת
מוסד האפוטרופסות בישראל
האמנה הבינלאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות אותה אישררה מדינת ישראל בשנת 2012 מעגנת את זכותם של אנשים עם מוגבלות לאוטונומיה אישית, לחירות, לקבלת החלטות הנוגעות לחייהם בהתאם לרצונותיהם והעדפותיהם ולכשרות משפטית שווה לזו של אחרים בכל היבטי החיים. כשרות משפטית הינו המינוח המשפטי שמבטא את זכותו של האדם לבצע פעולות משפטיות קטנות כגדולות, החל במנוי בחברת סלולר, עבור באימוץ כלב וכלה ברכישת דירה.
בישראל - אנשים עם מוגבלות מתארים פעם אחר פעם כיצד הוריהם, אנשי מקצוע, גורמי פיקוח ואנשים זרים מקבלים החלטות על חייהם ומכריעים כיצד חייהם ייראו, פעמים רבות בניגוד לרצונם. בשם שיקולים של הגנה ושמירה על הבטחון של האדם פוגעים באוטונומיה שלו. אחת הדרכים בהן נפגעת האוטונומיה של אנשים עם מוגבלות בצורה החמורה ביותר היא כאשר ממנים לאדם אפוטרופוס. מינוי אפוטרופוס לאדם פוגע בפועל בזכותו לכשרות משפטית ומגביל את היכולת שלו לקבל החלטות על חייו וליהנות מאוטונומיה וחירות.
בישראל יש כ- 70,000 אנשים שמונה להם אפוטרופוס ומידי שנה נוספים כ – 10,000 מינויים חדשים. במקרים רבים בית המשפט ממנה לאדם אפוטרופוס בלי לקיים דיון ובלי שדעתו של האדם שממונה לו אפוטרופוס נשמעת בהליך.
הישגים נוספים
-
העלאת מודעות ושינוי עמדות במסגרת מאות הכשרות לאנשים עם מוגבלות, בני משפחה, אנשי מקצוע וקובעי מדיניות.
-
הובלת הקואליציה לקידום כשרות משפטית המונה 20 ארגונים שמתמקדת בשינוי מדיניות.
-
פיילוט חלוצי שכלל פיתוח מודל של קבלת החלטות נתמכת ופיתוח מודל לקורסי תומכי החלטה שבהמשך אומצו על ידי מדינת ישראל.
-
חשיפת הפרות זכויות אדם בתחום בדגש על אנשים שנמצאים תחת תאגידי אפוטרופסות.
-
ייצוג בתיקים אסטרטגיים בהם תקדים 'דנה כרמון', (לינק) המינוי הראשון של קבלת החלטות נתמכת בישראל.
(2016) רפורמה בחוק הכשרות המשפטית
והאפוטרופסות
בעקבות השינויים שחלו בתפיסות החברתיות ביחס לאנשים עם מוגבלות ובהתאם להוראות האמנה הבינלאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות אישרה ב-29.3.16 כנסת ישראל רפורמה משמעותית בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות . כחלק מהרפורמה הוכנסו לחוק מספר שינויים משמעותיים אשר נתנו משקל רב יותר לזכותם של אנשים עם מוגבלות לאוטונומיה ולמרכזיות רצונם.
אחד השינויים המשמעותיים שהוכנסו לחוק הוא ההכרה במודל קבלת החלטות נתמכת כחלופה לאפוטרופסות. שינוי זה נכנס לחוק בעקבות מאבק אותו הוביל ארגון בזכות ואשר לו היו שותפים ארגונים נוספים. על פי המודל, אותו פיתח ארגון בזכות, אנשים שזקוקים לסיוע כדי לקבל החלטות הנוגעות לחייהם יכולים לבקש מינוי של תומך אשר יסייע להם בהליך בירור רצונם ומימושו, בתהליך משותף ופתוח ומבלי לכפות עליהם את דעתו של התומך. התיקון לחוק מכניס את ישראל לעידן חדש אולם הדרך ליישומו של החוק והטמעתו בשטח, ארוכה.